Look zonder Look

geplaatst 17 december 2022

Onze voorouders hadden zo’n driehonderd planten in hun dieet. Dat zijn er een heel stuk meer dan de twintig soorten groente die wij gemiddeld eten. Het is leuk om meer planten te leren kennen en zo je dieet uit te breiden. Deze planten kunnen veel extra smaak geven aan je eten en zijn misschien wel de missende schakel wat betreft voedingsstoffen in ons huidige dieet. Het is erg lekker en goedkoop en je leert ook je omgeving goed kennen. Op dit moment is er al veel look-zonder-look te vinden. Een van de eerste planten voor je vroege wildpluk salade. Voor het look-zonder-look is er in de kruidengeneeskunde geen heldenrol weggelegd. Daarvoor is de werking veel te zwak.

 

Look-zonder-look zoals je hem in februari kan tegenkomen. 

In de "wilde keuken" is het geliefd om de zachte knoflooksmaak en als je de bladeren eventjes tussen je vingers rolt kun je het heel duidelijk ruiken.

Wat kan je allemaal doen met deze plant in de keuken?


 De bladeren kunnen, fijngesneden, aan een frisse salade worden toegevoegd. Ze zijn rijk aan vitamine C. Drogen van het blad heeft niet zoveel zin, er gaat dan veel smaak verloren.

 De bloemetjes zijn zelfs nog lekkerder, vers geplukt als ze nét open zijn. Ze kunnen dan ook door de salade.

 De zaden kun je drogen en tot poeder vermalen en gebruiken in de keuken. 

 De bladeren zouden toegevoegd kunnen worden aan soepen, sausen en alle andere gerechten ter vervanging van knoflook (helaas is na verhitten de knoflooksmaak een heel stuk minder).

 De wortel kan je eind winter oogsten en meetrekken in de soep, fijn raspen over je gerecht, of op azijn zetten.

 Blaadjes kun je toevoegen aan kwark of roomkaas.

✓ Een boterham met pindakaas met enkele blaadjes is een lekkernij.


«   »