Bijvoet

geplaatst 02 augustus 2022

Onze voorouders hadden zo’n driehonderd planten in hun dieet. Dat zijn er een heel stuk meer dan de twintig soorten groente die wij gemiddeld eten. Het is leuk om meer planten te leren kennen en zo je dieet uit te breiden. Deze planten kunnen veel extra smaak geven aan je eten en zijn misschien wel de missende schakel wat betreft voedingsstoffen in ons huidige dieet. 

De bijvoet is zo'n alledaagse plant met ongelofelijk veel toepassingen. Je kunt haar gebruiken als wierook, verwerken in eten, drinken en in je schoenen.

In je schoenen? YES! Waarom denk je dat de plant BIJ-VOET heet? Al lang geleden ontdekte de Romeinse soldaten dat als ze de bladeren in hun sandalen legden, ze minder vermoeide voeten kregen tijdens hun lange veldtochten. De bladeren zorgen er voor dat je voeten minder snel zweten en langer kan doorstappen!

 


DE FIK ER IN! Bijvoet is een heerlijk geurige wierook vergelijkbaar met witte salie.

The Green Chef


In de "wilde keuken" is bijvoet met name in Duitsland en Frankrijk geliefd maar ook in de Koreaanse keuken is bijvoet een zeer populair kruid.

Wat kan je allemaal doen met deze plant in de keuken?


De sterk smakende blaadjes voeg je toe aan bijvoorbeeld gebakken aardappelen en hartige soepen. 

 

Duitsers verwerken ze vooral bij vette vleesgerechten zoals varken en gans.


Het blad en de bloemen werden ook gebruikt om bier- en wijn mee op smaak te brengen. Nog steeds wordt het verwerkt in allerlei kruidenbitters.

 De zaden kun je drogen en tot poeder vermalen en gebruiken in de keuken. 

Te laat om de blaadjes te plukken? Ga dan voor de bloemknoppen! Na een dag of 10 drogen heb je heerlijk geurige wierook, vergelijkbaar met de geur van witte salie.

 Het reinigt de ruimte waarin je het verbrandt en je slaapt er lekker bij. Volgens oude volkswijsheid was bijvoet een droomkruid en kun je je dromen beter onthouden. 


 Gedroogde bloemen worden door sommige zelfs gerookt vanwege het licht hallucinerende effect.

 Bijvoet wordt medicinaal gebruikt tegen o.a. menstruatiepijnen, depressie, nervositeit, uitputting, jicht, blauwe plekken, verkoudheid, bronchitis, astma, nierproblemen en wintervoeten. Bijvoet werkt vochtafdrijvend.

 

- DISCLAIMER -

De blaadjes pluk je vóór de bloei vanwege het hoge gehalte aan thujon. Gebruik bijvoet dus niet te lang en teveel achter elkaar. Door de sterke smaak zal je er gelukkig ook niet snel te veel van eten. En zwangere en zogende vrouwen moeten er vanaf blijven.

 


«